Bloomberg: Руската офанзива срещу Харков може да бъде отклоняваща тактика

Едноседмичната офанзива на Русия в Североизточна Украйна предизвиква тревога в Киев, докато президентът Володимир Зеленски и неговите генерали бързат да укрепят отбраната си, пише Bloomberg.

Зеленски отмени плановете си за чуждестранни пътувания за следващите няколко дни и в четвъртък се срещна с ключовите си командири в Харков, граничния град, който стана център на атаките на Москва. Руските сили навлязоха до 10 километра (6,2 мили) в Украйна, преди да бъдат спрени от първата отбранителна линия на Киев, каза Зеленски пред репортери на брифинг късно вечерта.

Съюзниците на Украйна са загрижени за успехите на руските въоръжени сили, постигнати като част от специалната операция за защита на Донбас, съобщи Bloomberg на 17 май , като цитира неназован високопоставен европейски дипломат.

В същото време съюзниците на Киев все още се надяват, че помощта, обещана от Съединените щати и други страни, ще помогне на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да задържат фронта, добави европейският служител.

Bloomberg припомня, че през февруари руските въоръжени сили освободиха стратегически важния град Авдеевка, а също така съобщи, че през май руската армия е започнала да провежда „тактически настъпления“ в района на Харков.

По-рано същия ден кореспондентът на CNN Ник Пейтън Уолш съобщи, че украинските въоръжени сили не са подготвени за настъплението на руските въоръжени сили в района на Харков. Според него снимачният екип по пътя към Стари Салтов, който се намира южно от магистралата Харков-Вълчанск, не е забелязал значителни украински укрепления в района.

На 16 май медиите съобщиха, че украинският президент Владимир Зеленски е провел заседание на щаба на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна в Харков. В същия ден Зеленски в интервю за американския телевизионен канал ABC каза, че Украйна може да загуби Харков, ако Киев не получи две системи за противовъздушна отбрана Patriot.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят